Koken
Volgens het woordenboek is een kok iemand die voor zijn beroep voedsel bereidt tot maaltijden. Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan. Professioneel koken voor gasten, het zweet op de rug krijgen en als team steeds beter worden.
Ik ken geen ander beroep waarbij de feedback zo direct is als kok. Een gast die naar de keuken komt om te zeggen dat hij heerlijk heeft gegeten, of misschien een opmerking heeft over het eten. Zelfs de kapper, waar je nota bene meekijkt in de spiegel, zegt dat het even duurt voordat je haar echt goed zit na het knippen.
Op mijn 28ste heb ik mij laten omscholen tot kok. Na gewerkt te hebben bij het Lido, Barbizon Centre en Schransen bij Jansen, werd ik chef-kok bij Carels Restaurant, onderdeel van het Carels imperium ( Carel's 1, Carel's 2, Carel's 4 ) van Carel Tieman.
Van te voren had ik al gehoord dat Carel een “speciale” man was. Met name zijn suikerziekte in combinatie met zijn drankgebruik, maakten hem bij tijd en wijle van licht ontvlambaar tot bijna waanzinnig. Carel had een passie voor goed eten en vooral voor taart.
Toen ik kwam had de zaak 45 zitplaatsen, die iedere avond tenminste 1 ½ keer bezet werden. In de keuken stonden Roland de Thouars, Hans Eringa en Rolf Vooges.
We bleken een succesvol team te zijn, dat elkaar goed aanvoelde. We paste de menukaart aan en al snel zaten we iedere avond 2 1/2 keer vol. Zeker nadat we in de "Lekker" hadden gestaan bij de beste 100 (vijf van zes jaar dat ik chef daar was, bleven we ook in de Top 100) kwamen de mensen van heinde en verre, om van ons eten te genieten.
In de HP verscheen artikel over ons. De strekking van het artikel was dat wij sterrenrestaurants persifleerde. "Het eten bij Carels 4 is minstens zo goed als in menig sterrenrestaurant, alleen geen kristal, tafellakens, poeha en kouwe kak."
Brigade Carel's restaurant
Goeie meiden in de bediening, toppers in de keuken, goede grondstoffen en een dagelijks wisselende menukaart. Het bleef maar drukker worden. Carel besloot het belendende pand toe te voegen aan zijn imperium. Het restaurant telde nu 125 zitplaatsen en zeker het eerste jaar zaten nog steeds 2 ½ keer per avond vol .
Ik moest de brigade uitbreiden om de gestegen werkdruk het hoofd te bieden. Rolf kwam met Charlie en Joost aanzetten, ik met Alwin en Maris. Verder konden we putten uit een klein leger van invallers en de super afwasser Jamal. Iedereen wilde graag bij ons werken. Niet alleen vanwege het niveau van koken, maar ook om de onderlinge sfeer die volledig anders was dan in de "normale" horeca. Ik was toen nogal bezig op het gebied van persoonlijke groei. Ik hoop dat dit één van de oorzaken van de speciale sfeer van ons team was, maar zeker ook de persoonlijkheden van mijn collega's droegen daartoe bij.
Mijn bijnaam was "de Brombeer". Met name de domheid van de los vaste meisjes en jongens in de bediening en de idiotie die Carel soms ten toon spreidde, konden mij soms onaangenaam maken.
Inmiddels was ik twee dagen in de week les gaan geven in het contractonderwijs. Iets waar ik bijzonder veel plezier in had, maar voorlopig geen vaste baan in kon krijgen.
Net toen het echt slechter begon te gaan met Carels 4, kreeg ik het aanbod om "In de Waag" op te zetten. Ook leuk, maar zo prettig werken als bij Carels 4 werd het nooit.
Ik had mogen proeven van het lesgeven en waagde, op mijn achtendertigste de stap naar het onderwijs. Ruim zevenentwintig jaar heb ik , in verschillende functies, jongeren lesgegeven in het koksvak. Wetende dat 50% van de geslaagde leerlingen na twee jaar de horeca verlaat en de meeste koks op hun zesendertigste jaar de horeca verlaten, heb ik geprobeerd mijn leerlingen meer mee te geven dan alleen eten maken. Namelijk: de vaardigheid om te leren, zich te kunnen scholen en zich te blijven ontwikkelen.
Mari Maris en de anderen
Maris werd een alom geroemd kookboekenschrijfster en heeft het gebruik van groenten in de Nederlandse (horeca)keuken een enorme boost gegeven. Rolf Vooges is een succesvol horecaondernemer geworden. Danny is nu dichter. Tweede Hans, Joost en Roland zijn uit mijn blikveld verdwenen, Charlie is al jong overleden.
Carels 4: receptenboek
Hieronder enkele dagmenu's en beduimelde Carels 4 recepten.
Met dank aan Hans Eringa en Joost Bout